HUR MAN HÄNGER TAVLOR


Den frågan jag får mest när jag arbetar är "hur ska jag hänga mina tavlor". Nu tänkte jag ge dig lite tips på just det, och längst ner på sidan även ett verktyg för att hänga tavlor utan att mäta. Utgå alltid från dig själv och vad DU vill se på väggarna. Kombinera gammalt och nytt, olika ramar kanske? Våga att testa dig fram.

Innan du börjar spika i väggarna, planera alltid väggen genom att lägga ut tavlorna på golvet i en kombination som du gillar. D.v.s om du vill göra ett kluster av motiv.

Häng inte konst/tavlor för högt! Bra mått brukar vara att du ska vilande kunna stå och se övre kanten tavlan, (ca två steg från den). Många sätter tavlorna för högt, men tänk på att man oftast sitter ner i ett rum, och dessutom blir takhöjden bättre om tavlorna inte sitter för nära taket.

BC4F25B9-0F3C-49FC-8757-B220BB0092DD

GAMMALT & NYTT, OLIKA RAMAR


Ibland ärver man en del tavlor, och vill du blanda svartvita motiv med färgade, så är ett tips att scanna in de foton du har i färg och gör dom svart/vita. Då blir det mer harmoniskt på väggen. 


Försök att använd samma färgskala på ramarna, oavsett om de är runda eller rektangulära, ävendet gör att motiven kommer fram mer.

See More 

HÖJDER OCH SPRÅNG


På bilden till vänster ser du ytan under en trapp. Låt tavlorna följa trappen och inte den vinklade väggen. Dock ska tavlorna avslutas i en rak linje mot väggens avslut. Då talar man om att "här tar det slut". I bilden har man förstärkt det med en svart lampa.

Bild 2. Här vill man ha rymden och visa taket. Man har då en ojämn kant på tavlorna högst upp.Vill man sänka taket så gör man den linjen rak med tavlor i samma höjd.


See More 

hur hänger jag tavlor under en trapp?
Planera innan du hänger upp alla tavlor på väggen.

AVSLUTA MED NÅGOT RUNT


Vill du göra taket aningen högre på ett annat sätt, sätt något runt i högra hörnet. Ögat läser från vänster till höger, vilket gör att man ser linjeroch sedan tar den runda detaljen (klockan i det här fallet) och gör en knorr så ögat går iväg uppåt. Precis som en rondell. 


Det skapar dynamik, volym och gör att väggen inte känns platt.

HÄNGA TAVLOR MED ETT VERKTYG


Gör det här verktyget så behöver du aldrig mäta igen. Häng tavlan på spiken, och lyft upp listen så tavlan hamnar där du vill på väggen. Ta av tavlan och tryck till på spiken. Då får du en markering där du sedan kan sätta en spik eller borra ett hål.


Det här verktyget är suveränt, då alla tavlor ser olika ut med snören, band och vajer på baksidan, och dessutom i olika höjder. Med den här blir det perfekt rakt.

See More 

verktyg för att hänga tavlor.