HUR VÄLJER MAN MATERIAL?

Ska du göra om hemma? Eller kanske ska bygga nytt och har ingen aning om vilka material du vill ha eller ska välja. Jag kan ge dig några tips på vägen, och kika även in på fliken "Hur man gör ett moodboard".


Jag vurmar för "äkta" material, såsom ull, trä, bomull, sten m.m. då de är klassiska och blir bara vackrare med åren. Hittar man dessutom en bra bas så blir det mer ekonomiskt med att lägga till accentfärger efter säsong, trend och stil.


Försök att förbise alla bloggar, snygga inredningstidningar, och tvprogram. Visst är de bra inspiration, men utgå alltid från dig själv och vilka som ska bo i hemmet. Så det inte blir ett mer eller mindre visningshem.

Tänk på att samma material kan ha flera färger i sig,

vilket kan skapa dynamik och ge fantastiska effekter.

HUR SKA DU VÄLJA?


Börja med att tänka på slitage. Har du barn, husdjur, rullstol m.m, så kan det behövas mer slitstarka material på tex golv, trappor och möbler. Nästa steg är att tänka på dagsljus. Är solen stark, ja då kan du inte använda siden, vissa bomullstryck m.m. då de bleks med tiden. Det gäller även golv. När du funderat över de två första tipsen så gäller det att fundera ut vilka miljöer som ska in i hemmet, och kan samma material (kanske i annan färg) användas på annan plats i boendet? Det skulle skapa en röd tråd genom hemmet och ge ett mer harmoniskt intryck.

välj rätt material när du inreder hemma.

TIPS 1


När du väljer träslag, titta på träets egenskaper. Gulnar det med tiden? Är det hårt eller mjukt med tanke på repor och stötar. 

TIPS 2

Försök att använda naturmaterial då de ger en känsla av trygghet och "äkthet". Gör det väldigt enkelt att matcha in allt från mässing till silikon i detaljerna.

TIPS 3


Tänk på att kontraster skapar dynamik och ser utstuderat ut. T.ex sten mot trä, glas mot betong, siden mot jute, o.s.v

GÖR EN MOODBOARD


Under fliken  "att göra ett moodboard" sätter du hiop ideér och material i till en karta över vad du ska göra. Så där är materialvalen viktiga, så välj ut materialen innan du sätter din mooboard så blir det lite lättare.En moodboard gör det både enklare och billigare för dig när det kommer till att planera och köpa in material och inredning.

En annan sak att tänka på är att det finns otroligt många spännande material idag på marknaden som är gjorda av återvunnet material. 

Det bästa är också att det inte kostar skjortan, utan håller samma priser eller lägre som nytt material.